Cobá

Coba is een Mayastad midden in de jungle. Deze stad is heel oud; er woonden hier al mensen rond het jaar 100 voor Christus. De bloeiperiode van de stad was tussen 200 en 600 na Christus maar ook daarna bleef de stad belangrijk, alleen wel in mindere mate. Op het hoogtepunt van de stad woonden er zo’n 50.000 mensen. De stad strekt zich uit over 80 vierkante kilometer.

Coba is gebouwd tussen twee meren in, het Coba meer en het Macanxoc meer. Hierdoor waren de bewoners altijd verzekerd van drinkwater, ook in het droge seizoen. Dieren gebruiken de meren als drinkplaats en er zwemmen krokodillen.

De stad werd voor het eerst archeologisch onderzocht in de jaren twintig door J. Eric Thompson en zijn drie medewerkers. Ze namen de trein tot aan Valladolid en vanaf daar moesten ze uren op paarden door de jungle trekken voor ze aankwamen in Coba.

De gebouwen in Coba zijn verdeeld in verschillende groepen die een stukje uit elkaar liggen. Tussen de groepen kun je je lopend verplaatsen, je kunt een fiets huren maar je kunt je ook laten rijden in een zitje voor op een fiets. Dat laatste is leuk want dan krijg je onderweg ook informatie over Coba van de bestuurder van de fiets.