Cozumel

Cozumel is een eiland voor de kust van Playa del Carmen. Cozumel is het grootste eiland van Yucatán; het is 48 kilometer lang en 16 kilometer breed. De eerste Maya’s kwamen hier rond het jaar 300 na Christus. Net als Isla Mujeres, was ook dit eiland gewijd aan de godin Ixchel, de godin van medicijnen, vroedvrouwen en de maan. In 1518 kwamen de eerste Spanjaarden aan land. Toen in 1520 een andere expeditie Spanjaarden, besmet met de pokken, het eiland aandeed stierf het grootste gedeelte van de 10.000 Maya’s die op het eiland leefden. De overgebleven bewoners vluchtten later van het eiland vanwege de vele aanvallen van piraten die het leven onmogelijk maakte.

Tegenwoordig leeft het grootste gedeelte van de inwoners van het toerisme. Er komen jaarlijks zo’n 300.000 toeristen naar het eiland.

Op Cozumel is heel veel te zien en te doen, je kunt natuurlijk een dagje heengaan vanuit Cancun of Playa del Carmen, maar misschien kun je beter twee of drie dagen uittrekken.

Hoe kom je in Cozumel?

Vanuit Cancun:

Vanuit Cancun kun je met het vliegtuig naar Cozumel, dagelijks vertrekken er zes vluchten van Mayair naar het eiland. Je bent er dan in twintig minuten.

Vanuit Playa del Carmen:

Vanuit Playa del Carmen kun je met een boot naar Cozumel, je bent er dan in ongeveer dertig minuten.