Informatie over Mexico

Yucatan is een schiereiland in het zuiden van Mexico. Het bestaat uit de deelstaten Yucatan, Quintana Roo en Campeche. De bekendste toeristische plaatsen zijn Cancun en Playa del Carmen, waar zich de meeste hotels bevinden.

Yucatan heeft bijna vier miljoen inwoners, en ongeveer een derde daarvan bestaat uit Maya’s. De meest gesproken taal is Spaans maar de Maya’s spreken vooral Yucateeks Maya. Met Engels kun je je op de meeste plaatsen prima redden.

Klimaat

Yucatan heeft een tropisch klimaat. De beste reistijd is van december tot en met maart, dan valt de minste regen en is het gemiddeld 29 graden. In de overige maanden is het gemiddeld 32 graden en valt er veel regen. In de zomermaanden is er kans op orkanen.

Bekijk meer over het weer en klimaat van Mexico.

Netspanning

In yucatan is de netspanning 110 volt en heb je een Amerikaanse stekker nodig. Je kunt je eigen apparaten gebruiken maar je hebt kans dat deze minder goed werken dan je gewend bent.

Reisdocumenten

Als je minder dan negentig dagen in Yucatan verblijft, heb je geen visum nodig. Je paspoort moet nog wel ten minste zes maanden na terugkeer geldig zijn. Als je in Mexico komt krijg je een toeristenkaart, die moet je goed bewaren want als je weer teruggaat moet je deze laten zien.

Valuta

De officiële munteenheid is de Mexicaanse peso. Bij de huidige dagkoers (13 juli 2024) krijg je $0,00 pesos voor een euro. Een Mexicaanse peso is €0,00 euro. In de toeristische plaatsen kan je ook betalen met Amerikaanse dollars. Een euro is op dit moment $0,00 dollar en een dollar is €0,00 euro.

Op straat en op het vliegveld van Cancun vind je particuliere geldautomaten. Deze rekenen veel geld voor het pinnen, vaak wel 20 of 25 euro. Je kunt het beste bij een reguliere bank pinnen, hier betaal je nooit meer dan een paar euro.

Vervoer en verkeer

Als je Yucatan wilt verkennen kun je dat het beste doen in een huurauto. De wegen zijn uitstekend en de benzine goedkoop, ongeveer 0,60 euro per liter. Tanken doe je bij het staatsbedrijf Pemex, waar er voor je wordt getankt. Mensen rijden redelijk netjes, zeker als je bedenkt dat je een rijbewijs gewoon koopt bij de gemeente (je hebt dus geen rijles nodig!).

De wegen zijn amper verlicht en ook de auto’s en vrachtwagens hebben soms creatieve verlichting. Met alleen kerstlampjes kom je in Nederland de weg niet op. Probeer dus zoveel mogelijk overdag te rijden.

Let daarnaast bij het rijden goed op voor drempels, soms zijn ze er ineens uit het niets of staan ze op onlogische plekken. Daarnaast heeft ieder dorp sowieso meerdere drempels. Ik raad je aan een huurauto bij een bekend bedrijf te huren.

Mijn ervaring is dat je bij een lokaal bedrijf niet de auto krijgt die je hebt gehuurd en dat je meer moet betalen dan van te voren afgesproken. Let goed op krassen of deuken en fotografeer ze. Regel dit dus van tevoren bij een betrouwbaar verhuurbedrijf, zoals bijv. Alamo.

Met een huurauto kun je veel geld besparen. De excursies zijn zeer duur en je hebt relatief weinig tijd op de plaats van bestemming. De Maya ruïnes zijn vaak heel uitgebreid en met een excursie krijg je zeker niet alles te zien. De toegangsprijzen voor de ruïnes zijn laag, 3,30 euro per persoon.

Religie

Het grootste gedeelte van de bevolking van Yucatan is Katholiek. Een ander groot aandeel wordt ingenomen door de protestanten. Kleinere stromingen zijn de mormonen en de zevendedagsadventisten. Slechts een klein percentage bestaat uit atheïsten en anders gelovigen.