Reisadvies Mexico

Is het veilig om naar Mexico te reizen? Een reisadvies.

Wij krijgen vaak van reizigers de vraag of het veilig is om op vakantie naar Mexico te gaan. Logisch, gezien de vele drugsgerelateerde nieuwsberichten die we regelmatig over Mexico te horen en te zien krijgen.

Veruit de meeste Nederlanders en Belgen gaan naar het schiereiland Yucatan in Mexico. Dit is het zuidoostelijke gedeelte van Mexico met de grote badplaatsen Cancun en Playa del carmen.

Je kunt hier veilig op vakantie en rondreizen, zolang je vooral je gezonde verstand gebruikt. Draag geen opvallende sieraden of horloges en zorg dat je je geld en waardevolle bezittingen goed opgeborgen hebt.

Kaart met reisadvies van Mexico

Reizen na zonsondergang

Probeer het reizen na zonsondergang zoveel mogelijk te vermijden. De kans op berovingen is dan groter, evenals de kans op een verkeersongeluk. Veel Mexicanen rijden zonder, of met minimale verlichting op de auto.

Vrouw alleen

Kijk goed uit als je als vrouw alleen reist. In Mexico gebeurt het regelmatig dat vrouwen verkracht en vermoord worden. Probeer zoveel mogelijk in gezelschap te reizen.

Drugsoorlog

Van de drugsoorlog die in Mexico woedt, zul je waarschijnlijk weinig last hebben. Zeker als je in de badplaatsen in Yucatan verblijft. De drugsoorlog  wordt vooral langs de Amerikaans grens uitgevochten, hier kun je dus beter niet naartoe reizen.

Ook in de noordelijke deelstaten en de deelstaten rondom Mexico stad vinden veel drugsafrekeningen plaats. Meestal zijn deze niet tegen burgers gericht maar er zijn al voldoende doden gevallen, zowel schuldig als onschuldig, om hier absoluut voorzichtig te zijn.

Heb je in Nederland last van de maffia in Italië?

Ik las ergens een stukje over de veiligheid in Mexico en een vakantie in Cancun of Playa del carmen waarin de vergelijking werd gemaakt met de maffia in zuid Italië: in de badplaatsen in het zuidoosten van Mexico heb je evenveel last van de drugsoorlog als dat je in Nederland last hebt van de maffia in Italië, het gaat om ongeveer dezelfde afstand.

Onderweg

Reis je met het openbaar vervoer in Mexico? Dat kan, maar kies wel voor eersteklas bussen, ook als je dit iets meer kost. Er vinden regelmatig berovingen in de bussen plaats, vooral in de bussen die tussen toeristische bestemmingen rijden.

Ook op de stations en vliegvelden vinden berovingen plaats, zeker in de buurt van de geldautomaten. Mocht je dit overkomen, verzet je dan niet. Dit kan leiden tot meer geweld.

Reis je met de auto? Rij dan liever niet na zonsondergang. Kijk ook uit bij stoplichten, sporadisch worden mensen snel beroofd bij rood licht.

Eigen ervaring

Tijdens onze reis door Yucatan (in de rest van Mexico zijn we nog niet geweest) hebben we weinig hinder ondervonden. We konden zonder problemen reizen met een huurauto en hebben ons geen moment onveilig gevoeld.

Door een verkeerde afslag is het ook voorgekomen dat we in het donker moesten rijden. Dat was niet zo prettig, vooral omdat de auto’s slecht verlicht zijn en je soms nauwelijks een tegenligger kunt zien.

De politie is overal duidelijk en in grote getale aanwezig, vooral in de badplaatsen. Op de toegangswegen tot Cancun en Playa del carmen heeft de politie wegversperringen opgezet waar auto’s gecontroleerd worden. Wij mochten zelf altijd doorrijden.

Volgens mij wordt er veel moeite gedaan door de Mexicaanse overheid om te zorgen dat toeristen veilig zijn en onbezorgd van hun vakantie kunnen genieten.