Tien dingen die je gedaan en gezien moet hebben als je naar het schiereiland Yucatan in Mexico gaat

1. Chichén Itzá

El Castillo (de piramide van Kukulcan) in Chichen Itza, Mexico
El Castillo (de piramide van Kukulcan) in Chichén Itzá, Mexico

Chichén Itzá is de bekendste bezienswaardigheid van Yucatan en waarschijnlijk ook van heel Mexico. Het is een gigantisch tempel complex, gebouwd door de Maya’s in de periode 600 tot 1250 na Christus. Een bezoek aan Yucatan is niet compleet zonder Chichén Itzá gezien te hebben.

Trek zeker een hele dag uit als je naar Chichén Itzá gaat. Je kunt het beste zelfstandig reizen omdat je in excursiegroepen vaak maar de helft ziet. Het scheelt je daarnaast ook veel geld. Huur een auto en vertrek vroeg om er voor de grote tourbussen te zijn. Vervolgens loop je de rest van de dag van tempel naar tempel.

Lees meer over Chichén Itzá

Auto huren in Mexico?

Bekijk en vergelijk alle aanbieders voor autoverhuur

2. Merida

Catedral de San Ildefonso in Merida, Mexico
Catedral de San Ildefonso in Merida, Mexico

Merida is de hoofdstad en de grootste stad van Yucatan. Het is een oude, koloniale stad die werd gesticht in 1542 door de conquistador Francisco de Montejo op de plaats waar eerst een oude Maya stad stond. De stenen van de vijf Maya tempels die in de oude stad stonden werden gebruikt voor de bouw van de kathedraal van Merida en andere gebouwen.

Merida is één van de mooiste steden van Mexico door zijn grote, historische centrum. In het midden van de stad vind je het Plaza Mayor en zondag wordt hier een gezellige markt gehouden.

Lees meer over Merida

3. Zwemmen met dolfijnen

Heerlijk zwemmen met dolfijnen bij Dolphin Discovery Cancun op Isla Mujeres, Mexico
Heerlijk zwemmen met dolfijnen bij Dolphin Discovery Cancun op Isla Mujeres, Mexico

In Mexico kun je op veel plaatsen zwemmen met dolfijnen. Vooral in de grote toeristische plaatsen zoals Cancun en Playa del Carmen bieden meerdere bedrijven een duik met deze bijzondere dieren aan.

Je  hebt de keuze uit meerdere dolfijnen programma’s, die onderling vooral verschillen in prijs en de tijd dat je met een dolfijn in het water doorbrengt.

Voor mensen met een handicap is dolfijntherapie beschikbaar.

Zwemmen met dolfijnen in Cancún:

Zwemmen met dolfijnen in Playa del Carmen:

Zwemmen met dolfijnen in Isla Mujeres:

4. Hacienda

Hacienda in Yaxcopoil, Mexico
Hacienda Yaxcopoil, Mexico

Haciendas vind je in heel Mexico, als een herinnering aan vroegere tijden toen grootgrondbezitters leefden in weelde en omringd werden door hun gewassen en de mensen die voor hun werkten. Op het schiereiland Yucatan was het meest verbouwde gewas Henequen Agave.

De meeste haciendas kun je bezichtigen en zijn tegenwoordig omgebouwd tot hotel of museum. Één van die haciendas is Yaxcopoil, waar je kunt eten en overnachten.

Lees meer over de hacienda Yacopoil

5. Stranden

Strand van het eiland Cozumel in Mexico
Strand van het eiland Cozumel in Mexico

Als je op zoek bent naar een heerlijke zon, zee en strand vakantie dan zit je helemaal goed in Mexico. Mexico wordt aan beide kanten omgeven door zee en bied duizenden kilometers aan kust. Aan die kust vind je een paar van de mooiste stranden ter wereld. Prachtig wit met een tropisch tintje.

Daarnaast is de zee door het warme klimaat lekker warm en kun je het hele jaar rond op het strand liggen.

Langs de stranden liggen veel kleine vissersdorpje en in de restaurants kun je genieten van heerlijke verse vis. Geniet van een biertje en een lekker gegrilde vis!

6. Flamingo’s

Prachtige flamingo's in het Parque Natural in Rio Lagartos, Mexico
Prachtige flamingo’s in het Parque Natural in Rio Lagartos, Mexico

De Mexicaanse kustgebieden zijn het domein van tienduizenden flamingo’s en andere bijzondere vogels. Grote kolonies vind je in Celestun (in het Parque Natural del Flamenco Mexicano) en in Rio Lagartos (in het nationaal park waar je ook veel ibissen vind). In Rio Lagartos kun je een bootje huren en je door het nationaal park laten varen.

Lees meer over Rio Lagartos

7. Tulum

El Castillo met uitzicht in Tulum, Mexico
El Castillo met uitzicht in Tulum, Mexico

Tulum is een oude Maya stad in de buurt van Playa del Carmen. Dit was niet één van de belangrijkste Maya steden, maar wel degene met het mooiste uitzicht. Tulum is gebouwd op een klif over zee en bied een geweldig uitzicht over de kust, de zee en de parelwitte stranden. De leguanen die Tulum tegenwoordig bevolken liggen op de stenen te zonnen en zijn erg nieuwsgierig naar de menselijke bezoekers.

Een bijzonder gebouw in Tulum is de vuurtoren. De vuurtoren is gebouwd op de rotsen en torent hoog boven de zee uit. Er zitten kleine gaten in de muren en vroeger werd er een groot vuur in de vuurtoren ontstoken om de zeelieden te helpen navigeren.

Lees meer over Tulum

8. Xel ha, Xcaret en Xplor

Xel-Ha in Playa del Carmen, Mexico
Xel-Ha in Playa del Carmen, Mexico

Xel-Ha, Xcaret en Xplor zijn drie pretparken langs de Riviera Maya. Het zijn zusterbedrijven en ieder pretpark heeft zijn eigen thema.

Xel-Ha is een lagune en is vernoemd naar de oude Maya stad waar je nog steeds de resten van kunt zien. In de lagune kun je prachtig snorkelen en honderden veelkleurige vissen bewonderen.  Naast snorkelen, kun je er ook duiken en zwemmen met dolfijnen. De lagune is afgesloten met een haaienhek.

Lees meer over Xel-Ha

Xcaret is, net als Xel-Ha vernoemd naar de oude Maya nederzetting die zich hier bevind. Er is een Mayadorp nagebouwd zoals je ze tegenwoordig nog steeds in de jungle vind. Door het dorp stroomt een rivier. Ook hier kun je snorkelen en zwemmen met dolfijnen.

Lees meer over Xcaret

Xplor is het avontuurlijkste van de drie parken. Je kunt hier zwemmen in grotten, rondrijden met amfibievoertuigen (ook door grotten) en racen van een Zip-Line.

Lees meer over Xplor

10% korting op je toegangskaarten!

Via ons kun je alvast je ticket voor één (of meerdere) parken kopen met korting! Boek online je toegangskaarten en krijg 10% korting.

Klik hier om gebruik te maken van deze korting

9. Eilanden

Isla Mujeres in Mexico
Isla Mujeres in Mexico

De prachtige eilanden voor de kust van het schiereiland Yucatan zijn zeker een bezoek waard. Er zijn vier eilanden: Isla Mujeres (vrouweneiland), Isla Holbox, Cozumel en Isla Contoy.

Isla Mujeres kun je bereiken per boot vanaf Cancun. Het eiland staat bekend om de golfkarretjes: eenmaal van de boot kun je een golfkarretje huren om het eiland te verkennen. Op Isla Mujeres vind je prachtige stranden en kun je heerlijk loungen in een strandtent. Daarnaast vind je er een schildpaddenkwekerij, waar witte schildpadden worden gekweekt. Zo wordt de natuur een handje geholpen!

Lees meer over Isla Mujeres

Isla Contoy is een onbewoond eiland! Nou ja, er wonen geen mensen. Het eiland wordt bewoond door duizenden vogels en schildpadden. Het eiland is beschermd omdat het een belangrijk nestplaats voor vogels is. Het gehele eiland is een natuurgebied en je vind er geen gebouwen, alleen een bezoekerscentrum.

Het eiland ligt ongeveer 30 kilometer ten noorden van Isla Mujeres. Er mogen maximaal 200 personen per dag het eiland bezoeken en dat kan alleen als je een excursie boekt bij de weinige bedrijven die een tour naar het eiland aanbieden.

Isla Holbox wordt steeds populairder, er komen steeds meer toeristen om met de bijzondere walvishaaien te zwemmen die elk jaar van mei tot september langs het eiland zwemmen.

De voorzieningen op Holbox zijn nog vrij primitief: je kunt er niet pinnen en er rijden geen auto’s. zorg dat je voldoende geld bij je hebt voor je naar het eiland afreist. Er zijn wel mooie hotels en heerlijke restaurants waar verse vis wordt geserveerd.

Cozumel is het grootste van de vier eilanden en hier wonen ook de meeste mensen. Het ligt zo’n 18 kilometer voor de kust van Playa del Carmen. Het eiland is het twee na grootste eiland in Mexico. Rondom het eiland bevind zich een gigantisch koraalrif, dat helemaal doorloopt tot aan Guatemala en Honduras. Je kunt hier prachtig duiken en mensen van over de hele wereld komen naar Cozumel om te duiken.

De Maya’s bewonen het eiland sinds de vierde eeuw na Christus en daarna werd Cozumel een vrijhaven voor piraten. Het heeft dus een rijke geschiedenis!

Lees meer over Cozumel

10. Mexicaans eten

Captain Hook in Cancun, Mexico
Captain Hook in Cancun, Mexico

Als je in Mexico bent moet je natuurlijk genieten van het heerlijke Mexicaanse voedsel! Er zijn honderden restaurant en eetstalletjes die variëren van zeer goedkoop tot vrij prijzig dus voor ieders budget is er voldoende keuze. Over het algemeen is het Mexicaanse eten goedkoop.

De Mexicaanse keuken is een samenraapsel van de Meso-Amerikaanse keuken gecombineerd met de Spaanse keuken. Er wordt veel gebruik gemaakt van bonen, maïs en chilipepers.

De keuken van Yucatan onderscheid zich qua eten van de rest van Mexico door de invloed van de Maya’s en de Cariben. Een bijzonder en traditioneel gerecht uit Yucatan is Cochinita Pibil. Dat is langzaam geroosterd varkensvlees in een bananenblad. Je kunt het overal op het schiereiland kopen.

Bedreigde dieren in Mexico

Mexico is een land met een zeer diverse flora en fauna. Maar liefst tien procent van alle dier- en plantensoorten ter wereld komen voor in Mexico. Dat komt neer op meer dan 200.000 soorten!

Van die 200.000 soorten is een groot gedeelte bedreigd, zeker 2584 soorten. Hun leefomgeving wordt verwoest door onder andere ontbossing. Er komen steeds meer initiatieven om te zorgen dat de bedreigde soorten in Mexico niet uitsterven. Bossen worden beschermd en er zijn dierentuinen zoals de Crococun Zoo die zich inzetten voor het behoud van inheemse dieren.

Uitgestorven salamander?

Bedreigde diersoorten die je kunt tegenkomen tijdens een bezoek aan Mexico zijn onder andere de Jaguar, de tapir, de Mexicaanse wolf, miereneters en de Amerikaanse krokodil. Wij hebben ze helaas niet gezien.

Het meest bedreigde dier in de regio is de Mexicaanse salamander, of Axolotl. Er wordt nu onderzocht of deze dieren in zijn geheel zijn uitgestorven. Bij de laatste studie werden er slechts 100 exemplaren gevonden.